سقط خود به خودی و علل آن

52 ١٠:٠ ق.ظ

سقط خودبه خودی: 

منظور ازسقط خودبه‌خود جنین، از دست رفتن بارداری پیش از هفته 20 و یا پیش از رسیدن وزن جنین به 500 گرم ومنظورازسقط مکررنیز 2 یا بیشتر از 3 بار سقط خودبه‌خودی جنین است.بین ۵/۰تا 3 درصدزنان حداقل ۳سقط را در زندگی خود تجربه می کنند. امروزه محققان علاوه برمشکلات کروموزومی ،مشکلات انعقادی خون، مشکلات هورمونی، مشکلات رحمی ،بیماریهایی مثل لوپوس و... ،روی یکی دیگر از دلایل سقط مکرر یعنی تغذیه فکوس کرده اند.

علل سقط خود به خودی :

1- علل ژنتیکی یا ناهنجاری‌های کروموزومی جنین مهمترین علل می باشد .اختلالات کروموزومی اسپرم یکی از آنها ست.

2-افزایش سن که با افزایش خطر ناهنجاری‌های ژنتیکی در جنین نیز همراه است.

3- ناهنجاری ساختار رحم که مهمترین  آنهارحم سپتوم‌دار است.

- از جمله دیگر  موارد تاثیر گذار بر سقط خود به خودی ،بیماری های مادر مانند کم‌کاری شدید تیروئید، سطح بالای هورمون پرولاکتین ، دیابت پیشرفته ، اختلالات هورمونی تخمدانی، سندرم تخمدان پلی‌کیستیک ،مول هیداتیفرم، بیماری های کلیوی، لوپوس، فشار خون بالا، تب مالت ، عفونت هایی مانند عفونت های مقاربتی و عفونت ویروس نقص ایمنی انسانی، قرار گرفتن در معرض عوامل سرطانزا مانند تشعشعات، سموم، مواد مخدر، الکل یا کافئین بیش از حد،مول هیداتی فرم  می باشد.

5 - ترومبوفیلی  یکی دیگر از علل می باشد. این وضعیت خون‌رسانی به جفت و جنین را مختل می‌کند.

6- بیش از نیمی موارد سقط علت مشخصی ندارند.

ارتباط سقط و وزن بدن :

بررسی‌ها نشان داده که چاقی یا لاغری مفرط و چربی‌های زیاد دور شکم،تأثیر منفی بر باروری و تخمک‌ گذاری دارد و حتی در صورت بارداری ، می تواند باعث سقط جنین شود. . سقط جنین در بانوانی که اضافه وزن دارند ، بسیار دیده می‌شود.

سقط و کمبود ویتامین :تحقیقات نشان داده زنانی که دچار سقط مکررو سقط خود به خودی  می‌شوند، ممکن است دچارکمبود ویتامین B ، اسیدفولیک یا ویتامین D باشند. افزایش مصرف سبزیجات برگ سبز، میوه های تازه، امگا۳ و امگا۶، تخم مرغ، ماهی و مواد لبنی و به طور کل داشتن یک رژیم غذایی متعادل می تواند احتمال سقط را کاهش دهد.

عادات تغذیه ای و سقط :از جمله مواد غذایی دیگری که گاهی احتمال سقط را افزایش می‌دهد ، مصرف قهوه است. نکته دیگر اینکه باید متوجه مصرف کافئین پنهان هم بود. این کافئین در چای، برخی سوداها و شکلات وجود دارد.

اثر الکل و دخانیات بر باروری و سقط:  مصرف الکل،سیگار و قلیان نیز با تاثیر بر تخمک و اسپرم و کاهش کیفیت آنها باعث کاهش کیفیت جنین و در نتیجه سقط می شود.

آلودگیهای محیطی و سقط: شامل آلودگی آب ، آلودگی هوا ، مواد شیمیایی موجود در محیط شغلی ، استرس، مصرف مواد نگهدارنده موجود در صنایع غذایی و محصولات کارخانه ای می تواند با تاثیر بر کروموزومها و جهش های ژنی و اثر بر تقسیمات سلولی ، باعث سقط جنین شوند.

مواد خوراکی و غذاهایی که موجب سقط جنین می شوند:سبزیجات نشسته ،ماهی دارای جیوه ، نوشیدنیهای کافئین دار،غذاهای دریائی دودی ، شیر غیر پلاستوریزه که یکی از عمده ترین و شایعترین علل سقط جنین است .

بهترین غذاهایی که  باید بعد از سقط جنین مصرف شود: *غذاهای غنی از آهن، گوشت بهترین منبع آهن به شمار می آید اما باید به صورت کاملاً پخته مصرف شود. برای جذب بهتر آهن در بدن حتماً از غذاهای سرشار از ویتامین ث استفاده کنید*غذاهای نشاط آور، برای مقابله با افسردگی بعد از سقط مصرف غذاهای سرشار از منیزیم شامل آجیل، لوبیا و شکلات ساده پیشنهاد می شود.*غذاهای غنی از کلسیم،ذخایر کلسیم بدن در دوران بارداری به سرعت کاهش می یابد. بهترین منابع کلسیم عبارتند از: میوه های خشک، لبنیات، شیر، غذاهای دریایی مانند ساردین و ماهی قزل آلا ، سبزیجات برگ سبز تیره و سویا.

*زهره صفرزاده – کارشناس سلامت باروری و جمعیت


از مجموع 1 رأی