هفته جهانی تغذیه با شیر مادر

94 ٨:٧ ق.ظ

تاثیر شیرمادر در سلامت مادر، کودک و جامعه

تاثیر  شیرمادر در سلامت مادر، کودک و جامعه

-شیرمادربهترین غذا برای پرورش جسم وروح وروان کود ک است ونمونه ای آشکار از لطف  وعنایت پروردگار نسبت به انسان است ودر روایات معصومین آن راجلوه ای ازحکمت خدا مطرح کرده اند.

-باید بدانید که تاکنون هیچ نوع شیرخشکی حتی در کشور های پیشرفته ساخته نشده که معادل شیرمادر که هدیه ای الهی است؛ باشد ودر تمامی ادیان بخصوص دین مبین اسلام ودر کتاب آسمانی ما به تغذیه باشیرمادر تاکید شده است.

-تغذیه با شیر مادر حق کودک است ولی اگر کودک به هر دلیلی از شیر مادر محروم شد اولویت این است که از شیر انسان دیگر تغذیه شود یعنی شیر دایه یا شیرهای موجود در بانک شیر. ودر صورتی که در دسترس نبود و درصورت انجام بررسی های لازم توسط پرسنل بهداشتی از شیر مصنوعی (شیر خشک)برای تغذیه کودک استفاده شود .

از انجا که شیر مادر در سلامت کودکان وکاهش مرگ ومیر کودکان  نقش بسزایی دارد از سال   1992؛ سازمان بهداشت جهانی ، یکم ماه اوت هر سال (10مرداد)را بعنوان روز جهانی شیرمادر  و هفته اول را هفته جهانی شیرمادر اعلام کرده اند تا ارزش های شیر مادر به جهانیان شناسانده شود

ایا میدانید شیر مادر چه مزایای دارد؟

الف)مزایای شیر مادر برای کودک

1.تغذیه باشیر مادر بخصوص در ساعت اول بعد از تولد وادامۀ آن میتواند جان یک میلیون نوزاد را هر ساله نجات دهد

2..مساله شگفت انگیزی که در شیر مادر هست این است  که نه تنها در هر وعده  شیر دهی ترکیب ابتدایی وانتهایی شیر مادر باهم متفاوت است بلکه در ساعات مختلف روز ودر هر دوره ای از رشد شیر خوار ترکیب آن متغیر وهماهنگ با نیاز های بدنی کودک است.

3.تغذیه با شیر مادر سبب رشد  وتکامل مطلوب  وبقای  کودک میشود .

4.روابط عاطفی صمیمی بین مادر وفرزند فراهم میکند که منجر به ارتقای تکامل عاطفی  روانی وتکامل عصبی میشود و همچنین در دوران بلوغ باعث امنیت روانی بیشتری  می گردد  وکودکانِ شیر مادرخوار، تربیت پذیری بهتری دارند.

5.  شروع  شیرمادر در ساعت اول تولد امکان برقراری تماس پوستی مادر ونوزاد راتسهیل میکند واین مسأله بخصوص در نوزد نارس نقش حیاتی دارد

6.هضم شیر مادر بسیار سریع وآسان است  وبه همین دلیل شیر خوار زود به زود گرسنه میشود

7.ترکیب چربی شیرمادر برای رشد مغز وچشم  وسلامت عروق  شیرخوار بی نظیر است  وباعث افزایش ضریب هوشی آنها میشود

8.تغذیه با شیر مادر باعث کاهش مشکلات وبیماری های  مختلف در کودک میشود  شامل:

a)کاهش بیماری های تنفسی-  اسهال –زردی- آسم- آلرژی-  سوء تغذیه - عفونت حاد ومزمنِ گوش-  پوسیدگی دندان و نیز کاهش بیماری های بزرگسالی مثل دیابت- فشارخون وبیماری  قلبی عروقی

b)کاهش مشکلاتی چون اضطراب –اعتیاد- بزهکاری......

ب) مزایای شیردهی برای مادر وخانواه و جامعه

1. بدلیل ایجاد ارتباط عاطفی مستحکم و دوطرفه ؛ احتمال خشونت و کودک  آزاری مادر خیلی کم تر میشود

2.شیر دهی در ساعت اول که نوزاد در اوج هوشیاری و آرامش است برای برقراری ارتباط عاطفی  وداشتن شیر دهی موفق از اهمیت فوق العاده ای برخورداراست

3.مادرانی که شیر میدهند  بدلیل ترشح هورمون اکسی توسین  (هورمون عشق)از شادابی بیشتری برخوردارند  وکمتر افسرده میشوند

4.مادرانی که شیر میدهند درخانه وهنگام مسافرت برای تغذیه شیرخوار راحت تر هستند وکمتر دچار استرس و اضطراب میشوند

5.به لحاظ سالم بودن کودک وکمتر بیمارشدنِ او، صرف وقت ومراجعه مادر به مراکز درمانی کمتر است واین هزینه ها برای خانواده پس انداز میشود ودرمادران شاغل هم غیبت از کار کمتر میشود.

6. بیماری ها و مشکلات در مادران شیرده کمتر میشود  شامل:پوکی استخوان –سرطان های زنان – بیماری MS- آرتریت روماتوئید- دیابت – اضطراب-استرس-کم خونی- چاقی –عفونت مثانه

7.باتوجه به نقش  شیر مادردر حفظ سلامت کودکان ونهایتا بزرگسالان جامعه  وتاثیر درسلامت جسم وروان مسلماً منافع شیرمادر برای آحاد مردم جامعه هم بیشتر میشود.

زیرا وقتی افراد جامعۀ ما به دلیل مصرف شیرمادر در کودکی  دارای ضریب هوشی بالا وتعادل عاطفی - روانی بیشتر باشند باعث پیشرفت های شگرف  وافزایش خلاقیت  وافزایش امنیت روانی واجتماعی در کشور میشود.

هرتلاشی برای آموزش تغذیه با شیر مادر وکمک به تحقق آن در جامعه میتواند خدمتی عظیم به توسعه همه جانبه کشور عزیزمان باشد .

مادران عزیز!

در صورت  داشتن  مشکلات شیردهی (مانند احساس کاهش شیر، امتناع کودک از شیرمادر، نگرانی از کندی رشد کودک، مشکلات پستانی که باعث سخت شدن شیردهی شده باشد و ...) بلافاصله به پرسنل بهداشتی در مراکز جامع سلامت/پایگاه بهداشتی/خانه بهداشت اطلاع دهید.تأکید می شود در اینگونه موارد حتی با وجود شیوع بیماری کرونا ، باید  با رعایت پروتکل ها ، حتما هرچه زودترنسبت به رفع مشکلات شیردهی اقدام نموده و از شروع خودسرانه شیرمصنوعی جداً خودداری نمایید.

و در انتها ؛ معرفی رسانه های اموزشی با موضوع "شیر مادر" تهیه شده توسط اداره  سلامت کودکان:

1. کتاب "راهنمای مادران برای تغذیه باشیر مادر (پاسخ  به سوالات رایج مادران) " -  انتشارات اندیشه ماندگار
  2. کتاب "راهنمای اموزشی مادران باردار درمورد تغذیه با شیر مادر "- انتشارات اندیشه ماندگار
  3. فیلم های آموزشی باعنوان (نسلی سالم باشیر مادر)

از مجموع 1 رأی